img
Προαπαιτούμενα Προγράμματα Ασφάλειας Τροφίμων (PRPs)

Ποιες είναι οι βασικές συνθήκες υγιεινής για την διατήρηση της ασφάλειας τροφίμων


Σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2018 πριν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Σχεδίου Ελέγχου Κινδύνων HACCP / OPRP, θα πρέπει να εγκατασταθούν και να επαληθευθούν τα προαπαιτούμενα προγράμματα – prerequisite programs (PRPs).

Ο ορισμός που δίδεται από το πρότυπο ISO 22000:2018 για τα προαπαιτούμενα προγράμματα είναι ο ακόλουθος: “βασικές συνθήκες και δραστηριότητες που είναι απαραίτητες εντός του Οργανισμού και σε όλη την αλυσίδα τροφίμων για τη διατήρηση της ασφάλειας τροφίμων”.

Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η επαλήθευση των PRPs παρέχει τις προϋποθέσεις και τις δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της παραγωγής ασφαλών και κατάλληλων τροφίμων σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας από την πρωτογενή παραγωγή έως το χειρισμό του τελικού προϊόντος.

Η γνώση του τροφίμου και της διαδικασίας παραγωγής του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική εφαρμογή των PRPs. Ορισμένα παραδείγματα προαπαιτούμενων προγραμμάτων (PRPs) είναι τα ακόλουθα:

Εγκαταστάσεις

Ανάλογα με τη φύση της επιχείρησης τροφίμων και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτήν, οι υποδομές, ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι:

  • ελαχιστοποιείται η μόλυνση των τροφίμων
  • η διάταξη του εξοπλισμού επιτρέπει την κατάλληλη συντήρηση, τον καθαρισμό και την απολύμανση
  • οι επιφάνειες και ιδίως εκείνες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, είναι μη τοξικές στη χρήση για την οποία προορίζονται και εύκολα στη συντήρηση και στον καθαρισμό
  • υπάρχει αποτελεσματική προστασία κατά της πρόσβασης και του καταφυγίου παρασίτων

Εξοπλισμός

Εξοπλισμός και περιέκτες σε επαφή με τρόφιμα, θα πρέπει να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται έτσι ώστε να μπορούν να καθαρίζονται, να απολυμαίνονται και να συντηρούνται επαρκώς για να αποφευχθεί η μόλυνση των τροφίμων. Ο εξοπλισμός και τα δοχεία πρέπει να είναι κατασκευασμένα από υλικά χωρίς τοξικές επιδράσεις στην προβλεπόμενη χρήση. Όπου είναι απαραίτητο, ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι ανθεκτικός και κινητός ή να μπορεί να αποσυναρμολογηθεί για να επιτρέπει τη συντήρηση, τον καθαρισμό και την απολύμανση.

Παροχή νερού

Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής παροχή πόσιμου νερού με κατάλληλες εγκαταστάσεις για την αποθήκευση, τη διανομή και τον έλεγχο της θερμοκρασίας του. Το πόσιμο νερό θα πρέπει να είναι όπως ορίζεται στην τελευταία έκδοση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την ποιότητα του πόσιμου νερού. Το μη πόσιμο νερό (για χρήση, για παράδειγμα, στον έλεγχο πυρκαγιάς, την παραγωγή ατμού, την ψύξη και άλλους παρόμοιους σκοπούς όπου δεν θα μολύνει τα τρόφιμα), θα πρέπει να έχει ξεχωριστό σύστημα. Τα συστήματα μη πόσιμου νερού πρέπει να προσδιορίζονται και δεν πρέπει να συνδέονται με συστήματα πόσιμου νερού.

Προγράμματα καθαρισμού και απολύμανσης

Τα προγράμματα καθαρισμού και απολύμανσης θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι όλα τα μέρη της εγκατάστασης είναι καθαρά και θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τον καθαρισμό του εξοπλισμού καθαρισμού. Τα προγράμματα καθαρισμού και απολύμανσης θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς και αποτελεσματικά ως προς την καταλληλότητα και την αποτελεσματικότητά τους και να τεκμηριώνονται. Όπου χρησιμοποιούνται γραπτά προγράμματα καθαρισμού, θα πρέπει να προσδιορίζουν:

  • χώρους, είδη εξοπλισμού και σκεύη προς καθαρισμό
  • ευθύνη για συγκεκριμένα καθήκοντα
  • μέθοδος και συχνότητα καθαρισμού
  • επαλήθευση αποτελεσματικότητας

Απεντόμωση και μυοκτονία

Τα παράσιτα αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια και την καταλληλότητα των τροφίμων. Οι προσβολές από παράσιτα μπορεί να συμβούν όπου υπάρχουν τόποι αναπαραγωγής και παροχή τροφής. Πρέπει να εφαρμόζονται καλές πρακτικές υγιεινής για να αποφευχθεί η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τα παράσιτα. Η επιχείρηση τροφίμων θα πρέπει να συνεργάζεται με εξωτερικό συνεργάτη διαχείρισης εντόμων και τρωκτικών ο οποίος να διαθέτει σχετική άδεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει το Perfect Food;

Στην Perfect Food έχουμε αφοσιωθεί στην προστασία και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας για περισσότερα από 20 χρόνια. Παρέχουμε εξατομικευμένες λύσεις ασφάλειας τροφίμων για τις συγκεκριμένες προκλήσεις και ανάγκες των επιχειρήσεων που διαχειρίζονται τρόφιμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ανακαλύψετε πώς μπορούμε να γίνουμε μέλος της ομάδας σας.